Leiderschap

Leiderschap en Logistiek

Op 12 oktober 2015 promoveerde Roland Slegers van Simtrec met zijn proefschrift 'De Logistieke Kameleon' aan de Universiteit van Tilburg tot doctor in de gedragswetenschappen. Met het onderzoek is de relatie tussen leiderschapsgedrag, situaties en effectiviteit onderzocht binnen de Logistiek & Supply Chain sector. U kunt het volledige proefschrift opvragen via de contact pagina.

Het valt op dat het management in de logistiek vaak procesmatig sterk analytisch onderlegd zijn, maar dat ze te weinig ervaring hebben op het gebied van  leidinggeven. Er worden soms te grote stappen genomen, waardoor men ineens in aanraking komt met diversiteit en belangen van ‘stakeholders’ terwijl men hier nog niet tegen opgewassen is.

Simtrec en Leiderschap

Simtrec heeft zich afgelopen jaren verder verdiept in leiderschap en het gedrag van mensen waarbij specifiek gefocussed is op leiderschap in de Logistiek & Supply Chain.

Ontwikkeling Leiderschap in Logistiek

Afgelopen jaar ontwikkelde Roland Slegers met enkele partners het concept 'leiderschapsDNA.nl'. Het betreft een uniek concept voor Logistiek & Supply Chain Managers om zichzelf en hun eigen leiderschap te ontdekken. In deze leergang wordt de 'onderste steen' opgetild, namelijk die van Zingeving.

Door welke drijfveren wordt uw gedrag bepaald?
Heeft u interesse?  klik hier voor meer informatie

Publicaties

Onderaan deze pagina (onder het filmpje) een aantal publicaties van Roland Slegers op het gebied van Leiderschap waaronder het boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon'.

 

 Inspiratie opdoen?

Bekijk dan onderstaand filmpje van enkele minuten met een mooi voorbeeld van inspirerend leiderschap.

TIAS webinar over Leiderschapsgedrag en performance in de Logistieke & Supply Chain sector.
15-11-2015 Kopieer de link in uw browser om het webinar te bekijken en download de presentatie hieronder;

http://mdst.tias.edu/Mediasite/Play/50626ea99edc4fce8fc6c41147103df31d?_ga=1.247280652.909390752.1447187088

Bekijk deze publicatie
Presentatie openbare verdediging proefschrift 'De Logistieke Kameleon'
12-10-2015 Op 12 oktober 2015 promoveerde Roland Slegers van Simtrec met zijn proefschrift 'De Logistieke Kameleon' aan de Universiteit van Tilburg tot doctor in de gedragswetenschappen. Met het onderzoek is de relatie tussen leiderschapsgedrag, situaties en effectiviteit onderzocht binnen de Logistiek & Supply Chain sector. In de bijlage kunt u de presentatie vinden welke voorafgaand aan de openbare verdediging gegeven is aan de aanwezigen.

Bekijk deze publicatie
Interview met Roland Slegers in Logistiek over Leiderschap 29-09-2015 Naar aanleiding van zijn aanstaande promoveren is Roland Slegers in de editie van vakblad Logistiek van September 2015 geïnterviewd over het waarom en de resultaten van zijn proefschrift.
Bekijk deze publicatie
Logistieke Kameleon moet durven dromen! 11-04-2014 In de bijlage een publicatie in EVO Magazine van 11 april 2014. In deze publicatie zet EVO aan de hand van een interview met Roland Slegers en Pieter Keeris een visie op leiderschap in logistiek uiteen.
Bekijk deze publicatie
TLN over training leiderschap in logistiek van LeiderschapsDNA 26-02-2014 In Februari 2014 publiceerde TLN over de training leiderschap in logistiek van LeiderschapsDNA, een partnership waar Simtrec deel van uit maakt. Deelnemers van eerdere training vertellen over hun ervaringen.

Bekijk deze publicatie
Logisticus: bezint eer gij begint! 12-12-2013 In Logistiek.NL schreef LeiderschapsDNA een expert artikel over dit vraagstuk gebaseerd op de resultaten van een onderzoek. Zie in de bijlage het artikel dat gebaseerd is op de inhoud van het boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon'.

Bekijk deze publicatie
Is er ander Leiderschap nodig in de Logistiek? 16-11-2013 In Logistiek.NL schreef LeiderschapsDNA een expert artikel over dit vraagstuk gebaseerd op de resultaten van een onderzoek. Zie in de bijlage het artikel dat gebaseerd is op de inhoud van het boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon'.

Bekijk deze publicatie
Boekpresentatie 'Het DNA van de Logistieke Kameleon' tijdens opening van de academie voor Logistiek van de NHTV in Breda 11-11-2013 Op Donderdag 7 november vond het gezamenlijk event van de NHTV en LeiderschapsDNA plaats. De nieuwe locatie van de academie voor logistiek werd feestelijk geopend en ook werd het boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon' gepresenteerd door een interessante paneldiscussie onder leiding van Wim Bens. Voorafgaand aan de presentatie gaf Kolonel Kees de Rijke een lezing over leiderschap in crisis situaties. In Logistiek.nl verscheen een artikel over dit event. Zie in de bijlage het artikel.

Bekijk deze publicatie
Boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon' is nu verkrijgbaar 31-10-2013 Samen met zijn collega Pieter Keeris van LeiderschapsDNA schreef Roland Slegers het boek 'Het DNA van de Logistieke Kameleon'. Het boek is gebaseerd op een 1,5 jaar durend onderzoek naar context/situatie afhankelijk leiderschap in de Logistiek & Supply Chain, waarbij ook vergelijkingen zijn gemaakt met andere branches.

Zie in de bijlage een introductie.
Bekijk deze publicatie
Programma 3e editie leergang Leiderschap in Logistiek van LeiderschapsDNA 30-10-2013 Maart 2014 gaat de 3e editie van start met de volgende docenten;

Prof. Dr. Arie de Ruijter
Prof. Dr. Jack van der Veen
Prof. Dr. Gerda van Dijk
Kolonel Kees de Rijke
Drs. Harry Starren
Ir. Wim Bens
Bas Blekkingh
Rien Geurts
Dennis Siliacus
Karin Zwanikken
Pieter Keeris
Drs. Roland Slegers


Zie in de bijlage het vernieuwde programma.
Bekijk deze publicatie
Programma 2e editie leergang Leiderschap in Logistiek van LeiderschapsDNA 20-02-2013 Eind maart 2013 gaat de 2e editie van start.
Zie in de bijlage het programma.

Bekijk deze publicatie
Feedback deelnemers eerste leergang LeiderschapsDNA 01-06-2012 "Het gaat de komende jaren om Chain Control. Als we niet inzetten op nieuw leiderschap gaan we het als logistiek Nederland niet redden", aldus Wim Bens (DINALOG) tijdens de uitreiking van de certificaten van de 1e leergang LeiderschapsDNA voor de Logistiek Manager. In de bijlage de quotes van deelnemers over de eerste leergang Leiderschap in Logistiek 2012
Bekijk deze publicatie
Leergang van LeiderschapsDNA gaat van start 04-02-2012 De leergang voor ontwikkeling van Leiderschap in de logistiek van LeiderschapsDNA, mede een initiatief van Simtrec, gaat van start op 8 februari 2012.

De deelnemers komen van PostNL, Flextronics, Reining Transport, Hollander Barendrecht, Brink Twente, Dinalog, en JPD Interim Management.
Bekijk deze publicatie
Leergang leiderschap voor logistiek en supply chain managers: Nog enkele gratis plaatsen vrij! 22-12-2011 Waar staat u als manager?

U heeft uw supply chain geoptimaliseerd
U heeft uw operationele processen geoptimaliseerd
U heeft uw medewerkers geoptimaliseerd…..?
U heeft uzelf geoptimaliseerd….. ??

Of stelt u zichzelf regelmatig de volgende vragen?

Waarom krijg ik mijn klant niet mee?
Waarom krijg ik mijn medewerkers niet mee?
Waarom krijg ik mijn collega’s niet mee?
Waarom krijg ik mijn leidinggevende niet mee?
Waarom krijg ik geen gelijk?

Herkenbaar voor u?
Download dan de volledige pdf en ontdek hoe u deel kunt nemen en gratis een 2e deelnemer mee kunt nemen.
Bekijk deze publicatie
Artikel in Transport en Logistiek Magazine van TLN over lezing van LeiderschapsDNA tijdens de TopTable bijeenkomst van TLN 21-10-2011 In dit artikel een uiteenzetting van de lezing die Roland Slegers en zijn collega Pieter Keeris gaven tijdens de Top Table bijeenkomst van TLN.
Bekijk deze publicatie
Leiderschap bij Logistiek Dienstverleners 15-10-2011 Op 12 oktober 2011 gaven Roland Slegers en Pieter Keeris van LeiderschapsDNA een lezing op de Top Table bijeenkomst van TLN. Tijdens deze bijeenkomst werden de plannen van het Top Team Logistiek besproken. Roland Slegers en Pieter Keeris legden hierbij het verband tussen ambitieuze plannen en de noodzaak tot inspirerend leiderschap om deze ambitie te kunnen realiseren. U kunt de presentatie als PDF Downloaden.
Bekijk deze publicatie
Dinalog komt met een uniek aanbod aan TLN leden om het leiderschap in hun organisatie verder te ontwikkelen! 03-09-2011 Dinalog zet zich in voor kennisontwikkeling binnen de Nederlandse Logistieke bedrijfstak. Één van deze kennis gebieden is Human Capital en één van de belangrijkste topics daarvan is de ontwikkeling van Leiderschap in de Logistiek en Supply-Chain.

In deze context is er een nieuw initiatief ontwikkeld door LeiderschapsDNA.nl. Dit initiatief focust zich geheel op het ontwikkelen van leiderschap in de Logistiek en Supply-Chain. Later in dit bericht kunt u hier meer informatie over terug vinden.

Vanwege het feit dat Dinalog het belang van ontwikkeling van leiderschap in in de Logistiek en Supply-Chain onderschrijft komt Dinalog met een uniek aanbod voor alle TLN-leden.
Dinalog nodigt namelijk alle TLN leden uit om hun Logistiek Managers naar deze 6 daagse (2x 3 dagen) leergang te sturen. Tegelijkertijd mag u dan een Supply Chain Manager van één van uw klanten gratis deel laten nemen aan deze leergang. Dinalog betaalt de kosten voor de deelname van de Supply Chain Manager van uw klant aan deze leergang ter waarde van € 3475,00 exclusief BTW.

Door deze constructie wordt er niet alleen aan de leiderschapsontwikkeling van uw Logistiek Manager en aan die van de Supply Chain Manager van uw klant gewerkt, maar kan er ook een positieve interactie ontstaan tussen klant en dienstverlener waardoor het wederzijds begrip en vertrouwen zal groeien.
Reageer snel, want er is plaats voor maximaal 6 Logistiek managers van TLN leden en maximaal 6 Supply-Chain Managers van de klanten van TLN leden.
U kunt uw Logistiek Manager en de Supply-Chain manager van uw klant aanmelden bij r.palland@leiderschapsDNA.nl of via 0411-647000.

Bekijk deze publicatie
Publicatie interveniëren:
-Procesbegeleiding versus inhoudsbeinvloeding, een paradox-
15-07-2011 De volledige Master Thesis van Roland Slegers is nu te downloaden onder dit bericht. De thesis is ook als boek gepubliceerd en te krijgen via managementboek.nl. (http://www.managementboek.nl/boek/9789086570621)


Bekijk deze publicatie
Model voor de totstandkoming van gedrag 14-07-2011 Tijdens zijn studie deed Roland Slegers onderzoek naar de psychosociale processen die ten grondslag liggen aan de totstandkoming van gedrag. In het deze publicatie het model dat hij ontwikkelde om de totstandkoming van gedrag te kunnen verklaren.

Bekijk deze publicatie
Resultaten onderzoek VU naar leiderschap in de Supply Chain in opdracht van Vision-Share, partner van LeiderschapsDNA.nl. 14-07-2011 In de eerste helft van 2011 heeft Vision-Share, samen met Simtrec en Advance partner in LeiderschapsDNA.nl, door de VU een empirisch onderzoek laten uitvoeren naar leiderschap in de Supply Chain. In de bijlage de publicatie met de resultaten.

Bekijk deze publicatie
LeiderschapsDNA.nl:
Simtrec, Vision-Share en Advance Training&Coaching presenteren een leergang Leiderschap voor Logistiek Nederland
13-07-2011 Het valt op dat het management in de logistiek vaak procesmatig sterk analytisch onderlegd zijn, maar dat ze te weinig ervaring hebben op het gebied van (coachend) leidinggeven. Er worden soms te grote stappen genomen, waardoor men ineens in aanraking komt met diversiteit en belangen van ‘stakeholders’ terwijl zij hier nog niet tegen opgewassen zijn.

Deze leergang over leiderschap is ontwikkeld om juist daarin te voorzien.
Door welke drijfveren wordt uw gedrag bepaald?

DNA is de drager van alle erfelijke informatie die u bezit. Tijdens deze leergang gaan wij samen met u op zoek naar de "logistieke" genen die bepalend zijn voor uw gedrag. Hierbij wordt onder andere gebruikt gemaakt van Profile Dynamics. Dit is een instrument waarmee de deelnemers inzicht krijgen in hun drijfveren en voorkeursgedrag maar ook in dat van hun medewerkers.

Resultaat?
Tijdens deze leergang speelt u als deelnemer de hoofdrol, zodat u inzicht krijgt in uw drijfveren op het gebied van leiderschap. Hierdoor bent u in staat om uw managementfunctie verder te ontwikkelen en direct toe te passen in de dagelijkse praktijk.


Download de volledige brochure voor het programma, de docenten, de locatie en de kosten

Bekijk deze publicatie
Workshop Leiderschap voor de Supply Chain Professional 13-07-2011 Tijdens een bijeenkomst van vLm zuid op de High Tech Campus bij Philips werd dieper in gegaan op het Leiderschap in de Logistiek.
Hierbij gaven Roland Slegers van Simtrec en Pieter Keeris van Vision-Share een workshop over Leiderschap voor de Supply Chain Professional.
U kunt hier een pdf van de workshop vinden.

Bekijk deze publicatie
Logistiek.nl: vLm Community Zuid op zoek naar Logistiek Leiderschap 13-07-2011 Tijdens een bijeenkomst van vLm zuid op de Hight Tech Campus bij Philips werd dieper in gegaan op het Leiderschap in de Logistiek.
Hierbij gaven Roland Slegers van Simtrec en Pieter Keeris van Vision-Share een workshop over Leiderschap voor de Supply Chain Professional.
Ook de kerverse 'Logistiek Manager van het Jaar' Roel van Driel vertelde over zijn leiderschaps ervaringen. Dirk-Jan Jonker van Manpower nam de deelnemers mee naar de wereld van de 'grenzeloze genaratie' die nu op de arbeidsmarkt komt.
Logistiek.nl publiceerde het verslag in Juni 2011

Bekijk deze publicatie
‘Logistiek manager zit in zijn eigen logica gevangen’.
Publicatie over verander management en leiderschap voor en door logistiek managers.
12-07-2011 Te vaak hebben veranderingsprocessen een instrumentele
insteek, terwijl mensen ermee aan de slag moeten. Logistiek managers krijgen de opdracht om alles in goede banen te leiden. Dat valt vaak niet mee. “Hoe krijgen we verandermanagement in ons onderwijsprogramma”, vroegen VLM en EVO
zich af, samen met een aantal deskundigen.
Roland Slegers van Simtrec was één van de deelnemers aan deze ´ronde tafel discussie´ in februari 2011. In de bijlage de publicatie hierover welke in maart 2011 verscheen in Logistiek Magazine.

Bekijk deze publicatie
Nieuwsbrief Leergang Leiderschap voor Logistiek Nederland 12-07-2011 Nieuwsbrief over de nieuwe Leergang voor de Logistiek Manager welke in Q4 2011 van start zal gaan!

Bekijk deze publicatie
Lezing over Leiderschap voor de Supply Chain Professional bij 'Het Doel', het (kennis) platvorm voor Logistici 11-07-2011 Herken je dit?

Een snel veranderende business omgeving, klanten die steeds meer en hogere eisen stellen en voortdurende vernieuwing op ontwikkelingen van producten, diensten en ICT.

In het centrum van dit alles, jij, de supply chain manager (SCM), de persoon die vooral focust op het procesmatig coördineren van de keten, vaak grote groepen mensen (in-)direct aanstuurt en met een goede ketenregie iedere afdeling binnen een organisatie raakt.

Hoe verkrijg je als SCM-er inzicht in je eigen persoonlijke drijfveren en die van anderen, hoe leer je dat gelijk hebben en gelijk krijgen niet hetzelfde is. En last but certainly not least hoe ontwikkel je, je van alleen manager naar manager en leider ?

Via een interactief eerste deel, gepresenteerd door Roland Slegers en Pieter Keeris werden de deelnemers begeleid naar hun beeld van het eigen gedrag.

Na de pauze volgde een terugkoppeling: de deelnemer kregen in een kort tijdsbestek een visie op Leiderschap gepresenteerd en maakten kennis met inzichten in hoe gedrag tot stand komt.

Bekijk deze publicatie
Gedrag onder de loep 10-07-2011 Interview in Logistiek met Roland Slegers naar aanleiding van het (als enige) logistiekeling afstuderen voor de leergang 'Master Interventie Management' aan de universiteit Nyenrode en het IIM.

Bekijk deze publicatie
Samenvatting Master Thesis Roland Slegers 09-07-2011 Veel (interim) managers krijgen te maken met veranderprocessen. Wanneer tijdens het proces van het formuleren van de probleemstelling en mogelijke oplossingen niet alle belanghebbenden betrokken zijn kan er onvoldoende draagvlaak voor de formulering van de probleemstelling en de gekozen oplossingen ontstaan. Dit kan een blokkade opleveren voor het succesvol implementeren van gekozen oplossingen.


Bekijk deze publicatie
Gedrag bij interactie tussen mensen 08-07-2011 Wanneer mensen interactie met elkaar hebben, bijvoorbeeld tijdens het samenwerken in een organisatie, zijn er niet alleen een aantal basis vaardigheden van belang. Ook is het goed om de achtergronden te weten van hoe je eigen gedrag tot stand komt en welke valkuilen er zijn. In bijgaande publicatie vindt u 1 van de onderwerpen voor trainingen welke door Simtrec BV betreffende dit onderwerp kunnen worden aangeboden.


Bekijk deze publicatie
Masters Interventie Management Nyenrode en IIM 08-07-2011 In december 2009 studeerde Roland Slegers af voor zijn (Executive) Master Interventie Management en behaalde daarmee zowel de titel MIM als EMIM. In bijgaande publicatie wat meer achtergronden hierover.

Bekijk deze publicatie